Puro silindir şeklinde zerrinlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, süresince tütün modülçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak akva, esnek ve ötümlü bir strüktürda olmalı, alımlı çalımlı bir aromaya ve metodik yanmayı katkısızlayacak yüzıcı özelliğe malik olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabilinden ülkelerin bulunmuş olduğu iklim kuşağında yetieğlenceli, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede zerrinlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan geritir. Bu dile bile Latince “pümoskof” (saf hijyen ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden strüktürlmış” demeında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk yol TDK sözlüğünün 1955 seneındaki pressında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde olabildiğince yüce oranda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabilinden ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en oflaz purolar olarak nitelendirilseler bile birhayli spesiyalist Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro içer en özen etmesi gerekilen şey tamam bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet tamam bir nemde bileğil ise purolarınız ne kadar nitelikli yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız keyif yada zevk maalesef kesinlikle hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tüp vb. eksiksiz saklama ve taşıma enstrümanları aslında puronun nemini saklamak ve içime anık çelişmez olmak içindir. Yayımcı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her çağ ülkü gönen bileğerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ ülkü puro gönen bileğerleri nelerdir beş altı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen bileğerleri ortada içilen bir puro ülkü gönen bileğerlerinde içiliyor ikrar edilebilir. Kimine nazaran %65 az yada %75 çok muş kabilinden görülsede aslında bu gönen bileğerleri bile kimisine nazaran gayet birebir ve içilebilir en ilahî bileğerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne gönen bileğerlerinde purodan keyif almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro içmeyi çok severken diğer bir özlük bu gönen bileğerinin puroya efsus edilen bir mesabe bulunduğunu ve katiyen içilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile yerindedır. Bu iki görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Ilgi edilmesi müstelzim şey %65 altı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla birlikte bu %10 luk gönen başkalıkı ortada gidip gelmeden cemi aynı gönen bileğerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen bileğanlayışimi purolarına zarar verebilir. Hakeza bir takas yapacaksanız bunu olası başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ gönen bileğerlerinden bahsettiğimize nazaran bu gönen bileğerleri neyi bileğanlayıştirmektedir sanarak sormuş olacaktır olursanız kısaca inandırmak gerekir ise puro da gönen kıymeti arttıkça purodan düzenınan aroma artar, yaman azalır ve içimi zorlaşır, gönen kıymeti azaldıkça yaman artar, içimi kolaylaşır ve düzenınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde kalmak istiyorsanız buna çağ ve görgü ile karar vereceksiniz. Size kimesne en oflaz mesabe bu ve bu bileğerde içmelisin dememeli çünkü puronun gönen kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ati olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Süflidaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek saf buharlaşma ile humidor içine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine olanak katkısızlar. İÇerisindeki köpük kabilinden siyah husus averaj 6 ay içerisinde anlayışlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Yaklaşık %70 gönen tevdi üzerine yerleşmiş bu yöntem sıcaklıktan özgür olmadığı için belli bir çağ içerisinde sıcaklarda gönen artışı yada soğuklarda humidor süresince gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu merkez bir nemlendirici kullanıyorsanız olası başüstüneğunca ziyade suhunet bileğanlayışimi sıfır ortamlar seçmeye çdüzenışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabilinden %70 gönen kıymeti getirmek için tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme nazaran daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar fakat genede bu mesabe iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında fakat içerisinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri kabilinden çdüzenışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek platformı %70 neme getirmeyi lakinçlarlar. şayet derdiniz yüce gönen olabilir ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o çağ diğer nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü tutum Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki ab haznesindeki üstteki bir fan himmetı ile humidor içine dağıtılır ve gönen in kesiksiz ayarlanan gönen seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin gönen kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki gönen kıymeti bu seviyenin altına düştüğünde fan çdüzenışmakta ve istenen gönen kıymeti gelmesi iile birlikte tekrar durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek için en oflaz tutum olarak önmıza çıkmaktadır.
En on çısoy son tutum ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir bükülme yaratmış ve hem gönen derç hem gönen tevdi özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya mebdelamıştır. Akşam gün yada sezon intikalleri sırasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirimlik bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro bileğil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor istihzar ötekiler ise puro nemlendirme için kullanılmaktadır. başkaca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem sakıt hemde yüce gönen bileğerlerinde çift taraflı çdüzenışarak çakılı bir gönen kıymeti katkısızlamasıdır.
Bunlarında dışında humidor içi fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve eksiksiz puroların aynı nemde ve daha katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.